Dag 6


Warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: invalid range in character class at offset 34 in /var/www/ekis.se/public_html/island/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 182

Dag 6

Island aug 2013, Dag 6

Den stora dagen är här. Denna dag ser vi alla som en riktig höjdpunkt på vårt Islands äventyr. Förmiddagen tillbringas med promenader och fika hos Hildur på Aroundiceland med samtal om dagarna som gått och vad denna dag skall ge. Och efter en snabb lätt lunch hos Islands mest berömda korvkiosk inväntar vi transporten ut till vulkanområdet vi skall besöka. Varför korven är så fantastiskt god just där? Det får ni själva lista ut 😉

Så var det då dags för vår resa till ”Centre of the Earth”. Bussen plockar upp oss och det bär iväg några mil utanför Reykjavik. Vid vad som är Reykjaviks skidanläggning släpps vi av för att möta vår guide. Och ut över lavafältet vandrar vi i ca 50 min innan vi når baslägret strax nedanför vulkanens topp.

Förfriskningar och uppdelning i mindre grupper (vi var 12 totalt men hissen tar inte mer än 5-6 per gång) och på med diverse utrustning och sedan klättrade vi ytterligare tio min för att nå toppen och nedgången till vulkanen.

Vi krokas fast i säkerhetslinor och får sedan gå ut på gångbron till korgen. När vi alla är ombord startar nedfärden. Det hela är andlöst spännande inte minst när man vet att det är 120 m till botten och det tar 7-8 min att åka ned.

Under nedfärden beskriver våra guider det vi ser omkring oss och man börjar redan här häpna över alla färger som finns i lavastenen omkring oss. Det gnistrar och glimmar överallt. Sista tredjedelen ned är vi alla nästan stumma och bara tar in det otroliga skådespelet omkring oss. WOW, WOW och ännu mera WOW!

På botten får vi ca 50 min att vandra/klättra runt för att fotografera och filma. Guiderna finns hela tiden innom räckhåll för att svara på frågor och berätta om vad vi ser och vad som orsakat det. Det är så sanslöst kalashäftigt!

Det är svårt att förstå att vi faktiskt står i en gigantisk kammare som en gång var full av glödhet lava som med våldsam kraft pumpades ut genom det lilla hål i toppen vi kom ned genom.

Ingen ville åka upp men allt har ett slut och väl uppe igen fick vi soppa och förfriskning vid baslägret. Adrenalinet i kroppen var fortfarande på kokpunkten när vi också fick möta en mycket söt liten fjällräv som förlorat sin mor så guiderna såg till att hon inte svalt ihjäl. Ett otroligt litet charmtroll som visste hur hon skulle beveka oss för en smakbit 😉 Och uppenbarligen föll Robin henne i smaken för hon surrade som en fluga runt honom hela tiden.

Och så var det dags att vandra tillbaka till bussen. På vägen undersökte vi lavatuber som man kunde vandra flera kilometer i. WOW igen och igen.

Väl tillbaka i Reykjavik var det bilparad genom stan, och vi kom i precis rätt ögonblick. Full fart, mullrande v-åttor,  mycket häftig musik, och många mycket välskötta bilar. Cool!

Givetvis avslutade vi dagen på Dillon för att komman ned i varv innan vi åt middag och och vandrade hem till våra sängar. Oj, oj, oj vilken totalt fulländad dag! 😉

Bilder

Foton Dag 6 etapp 1

[Not a valid template]

Foton Dag 6 etapp 2

[Not a valid template]

Foton Dag 6 etapp 3

[Not a valid template]

Foton Dag 6 etapp 4

[Not a valid template]

Bildspel

Bildspel Dag 6 etapp 1

Bildspel Dag 6 etapp 2

Bildspel Dag 6 etapp 2 video

Bildspel Dag 6 etapp 3

Bildspel Dag 6 etapp 4

Musiken till bildspelen är producerade i min lilla hemstudio av mig och/eller av mina barn. Sångerna i ordningsföljd är:
”Make you mine” Av Jonathan
”Västkustgryning om hösten” Av Conny
”Centre of the earth” Av Robin
”Älva” Av Conny
”Booser” Av Robin

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *